Een mooi, groen gazon is iets om trots op te zijn. Heb jij gras in je tuin? Dan wil je natuurlijk alles eraan doen om het gezond te houden. Naast regelmatig maaien, en sproeien bij droogte kan het ook slim zijn om je gazon van tijd tot tijd extra voeding te geven. Want je gras kan vaak niet alle voedingsstoffen die het nodig heeft, onttrekken aan de bodem! In deze blog lees je daarom alles over bemesten: wanneer je dat doet, hoe je het aanpakt en waarmee.

Hoe weet je of je gazon extra bemesting nodig heeft?

Het Nederlandse klimaat lijkt ideaal voor een grasveld: regelmatig regen, zonneschijn en gematigd weer zijn bij ons vaste factoren. Groeizaam weer is er genoeg! Maar wist je dat de bodem van iedere tuin in Nederland van zichzelf te weinig voedingsstoffen bevat voor gezonde grasplanten? Eigenlijk heeft ieder gazon dus baat bij regelmatige bemesting.

Als je ieder voorjaar, zomer en najaar extra voeding toedient, zul je zien dat je gras veel makkelijker en voller groeit, en beter weerstand kan bieden aan droogte, mos en andere plagen. Zeker als je gras nu al ongezonde tekenen vertoont, zoals gele, droge of kale plekken, is het geen slecht idee om met mest aan de slag te gaan!

Hoe vaak moet je je gazon mest geven?

In het voorjaar, najaar en in de zomer kan je gras wel wat extra voeding gebruiken. Precies: in de maanden dat het het hardst groeit! In het vroege voorjaar kan het wel een boost gebruiken na de ontberingen van de winter, en in de zomermaanden moet het hete dagen ook goed kunnen weerstaan. En in de herfst maakt het zich opnieuw op voor zijn winterslaap: om die goed te kunnen doorstaan, is een extra dosis voeding zeker niet verkeerd.

  • 1x in het vroege voorjaar (eind maart/begin april)
  • 1 of 2x in de zomer
  • 1x in het najaar (eind september)

Hoe ga je te werk?

Bemesten doe je aan het einde van de dag, op een dag dat de bodem mooi droog is. Ideaal is als er binnen 24 uur een buitje valt zodat het regenwater de mest diep mee de bodem in neemt: maar dit kun je natuurlijk ook oplossen door even te sproeien na het strooien van de korrels. Kijk vooral ook of er niet te veel wind staat: de lichte korrels waaien makkelijk weg, en dan is al je moeite voor niets.

Maai je gras eerst voor je het mest gaat geven. Zo kunnen de korrels zich straks goed verspreiden en zakken ze mooi naar de bodem: precies waar je gras het goed kan gebruiken. Strooi de korrels vervolgens met een handstrooier of een strooimachine uit voor de perfecte verdeling. Bekijk de instructies op de verpakking van je gazonmest om te zien hoeveel mest je precies nodig hebt voor jouw gazon.

Welke mest is het beste voor je gazon?

Veel mensen zijn geneigd om te werken met kunstmest: lekker goedkoop, en snel werkzaam. Ze denken echter niet na over de effecten op de lange termijn: kunstmest zorgt namelijk voor onnatuurlijke chemische stoffen in de bodem – niet erg handig als het milieu je aan het hart gaat. Daarnaast is de werking van kunstmest kortstondiger dan die van organische mest: daar heb je veel langer plezier van, en het bevordert het bodemleven onder je gras.

Precies om deze reden adviseren wij het gebruik van organische gazonmest: net zo makkelijk te strooien als kunstmest, en duurzaam in gebruik. Een goed voorbeeld van 100% organische gazonmest is de gazonbemesting van DCM: een alles-in-één-gazonmest, die je gazon alles geeft wat het nodig heeft.

Alles voor een groen en sterk gazon

Jouw gazonmest online bestellen? Je doet het eenvoudig bij Topgazon. Zo weet je zeker dat je de juiste mest bestelt tegen een scherpe prijs! Haal je mest zelf op in het Drentse Nooitgedacht of laat het bij je afleveren, samen met je nieuwe graszoden. Bij Topgazon kan je bovendien rekenen op gezond advies bij de verzorging van je gazon: hun specialisten staan altijd voor je klaar als je vragen hebt over je gras onderhoud!

Categorieën: Bedrijven