Een extra groep aanleggen in je groepenkast, wanneer doe je dat eigenlijk? Als er in en aan je huis niks verandert, sluit je groepenkast waarschijnlijk perfect aan op jouw stroombehoefte. Maar soms wil je weleens iets nieuws, zoals een laadpaal voor je elektrische auto of een grote oven, omdat je hebt ontdekt dat bakken helemaal jouw ding is! In dat geval zou het best kunnen dat er een extra groep aangelegd moet worden. In deze blog vertellen we je er alles over.
Wat is een groepenkast eigenlijk precies?
Een groepenkast wordt ook wel verdeelkast genoemd. Op deze plek komt alle stroom je huis binnen en wordt deze over verschillende groepen verdeeld. Per groep wordt een deel van je woning of een specifiek apparaat van stroom voorzien. Zo voorkom je overbelasting en heeft kortsluiting geen grote gevolgen. In beide gevallen slaat de “stop” namelijk door en gaat er geen stroom meer naar de groep.
Hoe wordt de capaciteit van je groepenkast en groepen bepaald?
De capaciteit van je groepenkast is afhankelijk van het type en de bijbehorende hoofdzekering. In een 1-fase groepenkast komt 230 volt (V) binnen en zit een hoofdzekering van 35 ampère (A), 230 V x 35 A = 8.050 Watt (W). In een 3-fase groepenkast komt 230 V binnen en zitten 3 hoofdzekeringen van 25 A, 75 A x 230 V = 17.250 W. De meeste groepen hebben een maximale belasting van 16 A. Dat betekent dat de maximale capaciteit per groep 16 A x 230 V = 3.680 W is. Als je een maximale capaciteit van 3500 W aanhoudt per groep, zit je eigenlijk altijd goed.
Door de totale belasting van je apparaten te berekenen, kun je bepalen of je extra groepen moet aanleggen in je groepenkast én of de complete groepenkast deze belasting überhaupt kan dragen.
Wanneer moeten er extra groepen bij komen?
Je groepenkast moet uitgebreid worden met extra groepen wanneer je stroombehoefte zoveel toeneemt, dat de huidige capaciteit van de kast onvoldoende is. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van apparaten die veel stroom verbruiken, zoals een vaatwasser, wasmachine of inductiekookplaat, of aan een verbouwing waarbij nieuwe kamers ontstaan waar stroom wordt verbruikt.
Wanneer moet je een krachtgroep aanleggen?
Krachtstroom is bijna nooit nodig in een woonhuis. Voor vrijwel alle huishoudelijke apparatuur volstaat een 3-fase groepenkast, en in de meeste woningen gebouwd na 2010 is deze standaard geïnstalleerd. Hierin kun je dus een normale extra groep aanleggen, zélfs voor jacuzzi’s en laadpalen. Alleen als je een bedrijf aan huis hebt met grote ovens of zware machines, heb je mogelijk een krachtgroep nodig.
Professionele hulp inschakelen
Nu je een beeld hebt van groepenkasten en het aanleggen van extra groepen, is het belangrijk te beseffen dat dit specialistisch werk is. Wij zijn geen experts, dus het is verstandig om een erkende installateur met zegelrecht te raadplegen voor persoonlijk advies en de klus zelf. Bij Zeeman Elektro ben je hiervoor aan het goede adres. Zij berekenen de belasting van je groepenkast nauwkeurig en zorgen ervoor dat je groepenkast optimaal, volgens de huidige regels, functioneert.
Ga naar de website van Zeeman Elektro >