Graszoden leggen, hoe doe je dat zelf?

De makkelijkste manier om snel te genieten van een mooie, verzorgde tuin, is graszoden leggen. Wist je dat dit helemaal niet duur hoeft te zijn? Want grote kans dat jij dit gewoon zelf kunt! In deze blog leggen we uit wat je moet doen, zodat jij zelf kunt inschatten of je het zelf probeert of toch door iemand anders laat doen.

Wat heb je nodig?

Maak eerst een lijstje van gereedschappen en andere benodigdheden. Voor ieder oppervlak gebruik je andere dingen, maar in principe komt het op het volgende neer:

  • Rolmaat
  • Graszodensnijder of spade
  • Hark
  • Plank
  • Gekarteld broodmes (optioneel)
  • Bodemtester of pH-meter en kalk (optioneel)

Voor grotere oppervlakken:

  • Motorfrees (optioneel)
  • Graswals (optioneel)

Met je rolmaat meet je het oppervlak dat je van gras wilt voorzien. Ben je eruit? Bestel dan eenvoudig graszoden van topkwaliteit op Topgazon.nl!

Je tuin voorbereiden

Voor je de graszoden legt, bereid je de grond in je tuin voor. Dat betekent: handen uit de mouwen, oude graszoden verwijderen als die erin zitten, onkruid wieden, stenen en ander puin uit de grond halen en omspitten die handel!

Heb je een mooi “schoon” oppervlak, dan spit je deze nog eens goed om, hark je de grond wat los en egaliseer je deze. Houd hierbij ook meteen rekening met de afwatering. De grond nog even aanstampen met een plank of graswals en de grond is er klaar voor.

De juiste pH-waarde?

Let op: voor een gezond gazon is de zuurtegraad van de grond belangrijk. Is de zuurtegraad niet ideaal? Dan loop je bijvoorbeeld een grotere kans op mos en schraal, geel gras. Wil je zeker weten dat jouw grond de juiste pH-waarde heeft? Test dit dan met een bodemtester of pH-tester. De optimale pH-waarde ligt tussen de 5,5 en 6,5.

Graszoden leggen

Is de grond er klaar voor? Hark deze dan nog 1 tot 2 cm los en je kunt gaan uitrollen! Dit is het leukste klusje, je ziet namelijk direct resultaat. Rol altijd de eerste rol uit langs de langste rechte kant. Druk deze goed aan voor je met de volgende rol begint. Graszoden snijd je eenvoudig op maat met je spade óf een gekarteld broodmes. Ziet je oppervlak helemaal groen? Druk alles dan nog een laatste keer goed aan met de achterkant van je spade of graswals.

De eerste verzorging

Blijft het vandaag droog? Geef je gazon dan meteen wat water. Gebruik hiervoor het liefst water uit de regenton, dit wordt beter opgenomen dan kraanwater. Deze stap is erg belangrijk, want het gras mag niet verdrogen. Grasmaaien doe je de eerste week nog niet. Na 7 tot 10 dagen maai je het gras voorzichtig en liever niet korter dan 4 cm. Maai je het gras te kort? Dan kun je de groeipuntjes beschadigen en dat kost je gazon onnodig veel energie.

Graszoden bestellen bij Topgazon

Wat zeg je ervan? Goed te doen toch? Tijd om je rolmaat erbij te pakken en je bestelling door te geven aan Topgazon. Op hun website lees je nog veel uitgebreider wat je moet doen. Daarnaast zijn ze niet te beroerd om je te adviseren wanneer je nog vragen hebt. Klaar voor de start?

Ga naar Topgazon.nl >

Categorieën: Bedrijven