Een prachtig gazon is een aanwinst voor ieder huis. Lekker spelen, recreƫren en genieten: het is allemaal mogelijk op jullie mooie grasmat. En het geeft je tuin een fijne, groene aanblik! Gezond gras krijg je echter niet zomaar: daar moet je van tijd tot tijd wel wat werk in steken. Een dor gazon vol onkruid wordt niemand natuurlijk blij van! Welke stappen mag je zeker niet overslaan als je jouw gras fris en gezond wilt houden? Ontdek het in deze blog!

1) Regelmatig maaien

Je had hem vast al zien aankomen: bij gras hoort grasmaaien. Niet het hele jaar rond, maar toch wel een groot gedeelte van het jaar. Maai je het niet regelmatig, dan wordt het te lang: dan bereikt de zon de grond niet goed meer en leveren je grasplantjes veel in aan gezondheid. In het groeiseizoen (grofweg van maart tot en met oktober) maai je daarom minstens eens per week. Is het in het vroege voorjaar nog wat kouder, dan volsta je met eens per twee weken maaien.

2) Bemesten

Een mooi gazon heeft behoefte aan de juiste voedingsstoffen. Daar wordt het weerbaar en sterk van! Wat je gras niet zelf uit de grond kan halen, kun je het bijvoeden door middel van organische mest, kunstmest of zelfgemaakte compost. Doe je dit 3x per jaar, dan krijgt je grasmat alle voeding binnen om het hele jaar rond sterk en gezond te blijven! Bemesten doe je bij voorkeur bij droog weer, zodat de mest goed in de aarde kan trekken en niet wegspoelt.

Kies de volgende drie momenten in het jaar voor bemesting:

  • Maart: na de winter heeft je gazon extra voedingsstoffen nodig om de groei weer op te starten;
  • Juni-juli: midden in het groeiseizoen geef je jouw gazon een extra dosis voeding;
  • Oktober-november: vlak voor de winter bemest je je gras nogmaals, waardoor het kou beter weerstaat en in het voorjaar beter herstelt.

3) Verticuteren of beluchten

Een andere bedreiging voor je gazon is de viltlaag die zich op de bodem van je grasmat kan vormen. Oude gras- en plantenresten en ander organisch materiaal hoopt zich op in een toplaag die verstikkend kan werken voor je grasplanten. De manier om hier vanaf te komen? Je gras minstens eens per jaar verticuteren of beluchten. Hiermee doorbreek je de viltlaag (beluchten) of verwijder je hem zelfs volledig (verticuteren).

Is er sprake van mosvorming in je gazon? Dan doe je er sowieso goed aan om te verticuteren: dat is namelijk de enige manier om mos definitief uit je gras te verwijderen. Ook mos kan een verstikkende werking op je grasplanten hebben.

4) Sproeien

Krijgt je gras te weinig water, dan kan het vergelen of een dorre indruk wekken. Zeker in de zomermaanden is dit een risico: eenmaal verdroogd is je gras lastig meer te redden, en zul je het moeten herstellen door het helemaal opnieuw in te zaaien. Houd de weersvoorspelling dus altijd in de gaten en zorg dat je gras minstens een keer per week een flinke plens water krijgt. Of die plens uit de lucht of uit een tuinslang komt, maakt het gras niet uit: spring zelf dus bij als moeder natuur je gras niet op zijn wenken bedient.

Op warmere dagen is het daarnaast zeker niet verkeerd om een keer extra te sproeien. Gebruik hiervoor water uit de regenton of ander opvangwater, en belast het milieu niet te veel!

Tip! Test of je gras vocht genoeg krijgt door erop te stappen. Veert het gras niet terug? Dan is het te droog en is het tijd om te sproeien!

Is je gazon niet meer te redden?

Kijk je tegen een dorre vlakte aan, waar weinig groens meer in te bekennen is? Soms probeer je tegen beter weten in je gazon nog te redden, terwijl je stiekem wel weet dat het een verloren zaak is. Is je gras echt op sterven na dood? Bespaar je dan een boel tijd, geld en frustratie, en investeer in een nieuwe grasmat. Je gras onderhouden is een stuk makkelijker met gezonde grasplanten.

Een nieuwe grasmat leggen hoeft bovendien helemaal niet een omvangrijk, duur project te zijn: dat bewijzen ze bij Topgazon. Met hun graszoden leg je eenvoudig een nieuwe grasmat aan, waar je met minimaal onderhoud weer jaren van kunt genieten!

Categorieƫn: Bedrijven