Het is het kloppende hart van al je elektra in huis: de groepenkast, ook wel meterkast of stoppenkast genoemd. Een onderdeel van je huis waar je zeker wel wat aandacht aan mag besteden! Een slecht onderhouden groepenkast brengt namelijk gevaren met zich mee; er bestaat de kans dat je elektronica in huis meer vermogen vraagt dan je groepenkast kan leveren. Sommige groepenkasten zijn zelfs zo oud dat ze bijvoorbeeld geen aardlekschakelaar bevatten. Levensgevaarlijk! Is jouw groepenkast nog up-to-date, is hij aan de nodige aanpassingen toe, of moet hij zelfs compleet vervangen worden? Je ontdekt het in deze blog!

Redenen om je meterkast te vervangen

Vooral bij veranderingen in de elektrische apparaten in huis, kan het nog wel eens nodig zijn om de groepenkast hierop aan te passen. Maar de grootste reden om je groepenkast in z’n geheel te vervangen, is nog altijd verouderde elektra. Tref je elektra van tientallen jaren oud aan in je meterkast, dan kan het zomaar zijn dat je groepenkast niet eens een aardlekschakelaar heeft, of andere broodnodige veiligheidsschakelingen mist. Dan is het echt tijd voor een update!

Waarom zou je nog meer je groepenkast kunnen vervangen?
  • Verbeteren van de veiligheid
  • Uitbreiden van het aantal groepen
  • Je groepenkast geschikt maken voor bijv. krachtstroom
  • Je meterkast op een andere plek in huis installeren.

Compleet vervangen of uitbreiden?

Soms is er ook een tussenoplossing mogelijk tussen de boel bij het oude laten, en je groepenkast in z’n geheel vervangen. Merk je dat het aantal groepen bijvoorbeeld niet meer toereikend is voor alle elektronica in huis, dan volstaat soms een simpele uitbreiding van het aantal groepen in je groepenkast. Tenminste, als die dat qua ruimte en vermogen toelaat! Heeft je groepenkast zijn maximum bereikt, dan kom je er bij uitbreidingen toch niet onderuit om hem te laten vervangen door een nieuwer model.

Steeds vaker zien we ook dat een krachtstroomgroep een praktische toevoeging is aan de meterkast; bijvoorbeeld als je zware apparatuur als een sauna, jacuzzi of warmtepomp laat installeren. Werk je nog met een 1-fase groepenkast, dan is dit ook reden om je meterkast te vervangen; een krachtstroomgroep kan alleen aangesloten worden op een 3-fase groepenkast.

Welk merk kies je?

Ga je jouw groepenkast vervangen, dan wil je natuurlijk een nieuwe plaatsen waarmee je jaren, nee, decennia mee vooruit kan. De veiligheid van je elektra moet 100% in orde zijn, dus je wil een gerenommeerd merk, dat zijn sporen ruim en breed verdiend heeft en goed bekend staat. Als je niet zo thuis bent in de elektra, is het juiste merk kiezen daarmee extra spannend: hoe weet je dat je voor kwaliteit kiest?

Wij vroegen ervaren elektriciens met welk merk zij het liefst werken, en het antwoord is steevast ABB HAF. Deze groepenkasten van Nederlandse origine staan garant voor de beste kwaliteit en optimaal installatiegemak. Alle modellen zijn KEMA-KEUR gekeurd, wat betekent dat je altijd voor een veilige installatie gaat. Het grootste assortiment groepenkasten van ABB HAF vind je tegen de scherpste prijzen online bij Elektro-kopen.nl. Wil jij dus ook een groepenkast van dit topmerk? Neem dan eens een kijkje in hun aanbod!

Je nieuwe groepenkast slim inrichten

Bij uitkiezen van je groepenkast is het goed om naast het merk ook over de indeling van je meterkast na te denken. Want: welke inrichting past het beste bij de stroomvraag van de elektrische apparaten in jouw huishouden? Door een slimme verdeling te maken van de stroomgroepen en aardlekgroepen, bouw je een systeem dat berekend is op je huidige stroomvraag, maar ook op de toekomst. Denk bijvoorbeeld goed na of je in de nabije toekomst grote stroomverbruikers als een warmtepomp of een laadpaal voor een elektrische auto wil gaan toevoegen, en neem ze mee in je plan.

De vragen die je jezelf kunt stellen, zijn:
  • Hoeveel groepen heb je nodig in je meterkast?
  • Hoeveel aardlekautomaten horen daarbij?
  • Ga je voor een 1-fase of een 3-fase groepenkast?
  • Wil je speciale toevoegingen, zoals een beltrafo of een krachtgroep?

Je groepenkast aan laten sluiten

Als je ervoor kiest om je groepenkast te vervangen, wil je dat zonder meer door een professional laten doen. Alleen een erkend elektricien mag je verdeelkast van de stroom halen, en kan je bovendien helpen met een vakkundige installatie. Zo voorkom je gevaarlijke situatie tijdens en na de installatie! Ga dus nooit zelf met je meterkast aan de slag als je hier geen achtergrond in hebt. Een groepenkast installeren is niet iets wat iedere doe-het-zelver zomaar kan!

Categorieën: Bedrijven