Of je nu een lamelparket of een tapisvloer gaat leggen: als vakman heb je de juiste tools nodig, waarmee de klus moeiteloos gaat en het eindresultaat adembenemend mooi wordt. Welke tools maken iedere vloerenlegklus makkelijker en mogen dus ook zeker niet ontbreken in jouw gereedschapskist? Als je deze items klaar hebt liggen, ligt de vloer er binnen no time strak in! In dit artikel zijn we er vanuit gegaan dat je werkt met een vloer die je verlijmd en vernageld gaat aanbrengen. Wat moet er dan al-tijd klaarliggen?

Meet- en tekengereedschap

Meten is weten: dat weet iedere vloerenlegger. Zorg er dus voor dat je jouw duimstok, winkelhaak, rolmaat en aftekenpotlood in de aanslag hebt als je een houten vloer gaat leggen. Zo weet je zeker dat je de vloerdelen op de gewenste maat af kunt zagen en dat de vloer straks als een puzzel in elkaar past. Ook een verstekhaak of zwaaihaak zijn handige tools om bij de hand te hebben, met name als er delen zijn die je verstek moet zagen. Dat scheelt je een boel uittekenwerk!

De juiste zaag

Weet je eenmaal welke vloerdelen je moet verzagen, dan is de juiste zaag voorhanden hebben natuurlijk ook essentieel. Denk zowel aan zagen voor het grovere zaagwerk, als een zaag voor detailwerk: wellicht is het slim om de keuze te hebben en zowel een handzaag als een cirkelzaag en een decoupeerzaag paraat te hebben. Dan kan je per zaagklus kiezen welke zaag het best geschikt is! Denk ook aan een verstekzaag om snel in de juiste hoek te kunnen afkorten.

Lijmkam en de juiste parketlijm

Zoals gezegd zijn we er in dit artikel vanuit gegaan dat je als echte vakman er bij voorkeur voor kiest om een vloer niet zwevend te leggen, maar hem juist zo solide mogelijk aanbrengt. Dat wil zeggen: verlijmd en vernageld. Je klus begint in dat geval met het verlijmen van de vloer: de juiste lijm is dan essentieel, net als een lijmkam die ervoor zorgt dat de lijm goed over het oppervlak verdeeld kan worden. Kies een lijmrilhoogte voor je lijmkam die aansluit bij het type vloer dat je legt: dat is belangrijk voor de hechting en het uiteindelijke resultaat.

Tacker

Hoe groot of klein je vloerdelen ook zijn: het is altijd goed om een vloer extra te vernagelen aan de ondergrond. Zo voorkom je dat de werking van het hout je later parten gaat spelen! Een tacker is hierbij een uitkomst: dit apparaat maakt vernagelen of nieten een snel en efficiënt klusje. Blinde nagels kun je makkelijk tot de gewenste diepte indrijven, en onder de juiste hoek aanbrengen. De vloer extra verankeren aan de ondergrond wordt zo een fluitje van een cent!

Afwerklijsten en plinten

Een houten vloer is pas 100% af als de randen perfect afgewerkt zijn. Vergeet dus zeker niet om de juiste afwerklijsten of plinten te bestellen, voor je aan je klus begint! De mooiste afwerklijsten hebben exact de kleur van de vloer: je kunt natuurlijk per klus kiezen of muurplinten of liggende plinten beter passen.

Bonustool: extra snel werken met afwerklijsten en plinten? Vergeet dan niet een plintenschaar mee te nemen. Daarmee knip je ze ook makkelijk onder verstek!

Bestel bij dé groothandel voor de vloerenlegger

In één keer alles bestellen voor jouw volgende vloerenlegklus? Dat doe je het liefst bij een groothandel die alles op voorraad heeft wat een vakman nodig heeft. Een speciaalzaak waar je niet alleen terecht kunt voor de beste producten van topmerken, maar ook voor overleg en advies! Floormade heeft niet alleen een ruim assortiment vloeren en toebehoren, ze staan ook bekend om hun professionele verkoopondersteuning en uitstekende service.

Meld je aan als klant en bestel alles wat je nodig hebt in hun overzichtelijke webshop!

Categorieën: Bedrijven