Een prachtige vorm van reclame, of een perfecte manier om een foto of andere kunst tot leven te brengen: textieldoek is in te zetten voor vele verschillende doeleinden. Het leent zich uitstekend om er drukwerk op aan te laten brengen, en het is in vele verschillende formaten te realiseren. Uitermate geschikt voor promotie op het zakelijk vlak, maar ook mooi om cadeau te geven aan iemand die je liefhebt.

Kies je voor drukwerk op textieldoek, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Waar moet je allemaal over nadenken, voor je gaat bestellen? Zorg dat je precies het gewenste eindresultaat krijgt, en optimaal van je textieldoek kunt gaan genieten!

Waarom kiezen voor textiel?

Textiel is een veelzijdig materiaal, dat zich eenvoudig laat bedrukken met verschillende druktechnieken. Het is ook geschikt voor de grotere producties: doeken van meters hoog en breed zijn geen enkel probleem, omdat het materiaal zo licht van gewicht is. En door jouw print levensgroot (of groter) op te blazen, maak je zeker weten indruk op iedereen die voorbij komt!

Textieldoek laat zich met de juiste hulpmiddelen prachtig strak monteren, en het is ook nog eens makkelijk op ieder gewenst moment te vervangen. Eenmaal opgevouwen neemt het doek nooit meer ruimte in dan een flinke schoenendoos. En omdat het relatief voordelig te produceren is, kun je dus gemakkelijk afwisselen tussen verschillende doeken!

 • Voor grote én kleine producties
 • Lichtgewicht materiaal
 • Levensechte prints
 • Makkelijk te bevestigen en te wisselen
 • Eenvoudig opvouwen en opbergen

1) De textielsoort

Laat je een textieldoek bedrukken, dan moet je allereerst kiezen welke soort textiel het beste bij jouw project past. Jazeker, er zijn talloze soorten textiel, die ieder hun eigen voor- en nadelen hebben! Ga je voor een glanzende, satijnachtige finish of juist een matte? En moet jouw doek geschikt zijn om buiten neer te hangen, of is het uitsluitend voor gebruik binnenshuis? Ook het gewicht per vierkante meter, de sterkte en de doorzichtigheid van de stof zijn belangrijke factoren bij het maken van de juiste keuze.

Voor iedere voorkeur en elke situatie zijn er texturen die wel of juist helemaal niet geschikt zijn. Laat je dus goed adviseren door een specialist, die je kan helpen een goede inschatting te maken van de optimale textielsoort!

2) De printtechniek

Als je een textielsoort gaat kiezen, moet je eigenlijk ook direct nadenken over hoe deze hand in hand gaat met de druktechniek die je voor ogen hebt. Niet iedere druktechniek is namelijk geschikt voor iedere soort textiel! Door je textielsoort en de printtechniek slim te combineren, zorg je voor een adembenemend resultaat met levensechte kleuren, dat bovendien jaren meegaat. Welke opties heb je als het op printtechnieken aankomt?

UV print

De meest gebruikte techniek bij het bedrukken van textiel is UV printing. Deze sterke druktechniek blijft bovenop de stof liggen en kleurt de stof op een unieke, extra dekkende manier. De print zie je alleen aan één kant van de stof; de andere kant blijft onbedrukt.

 • Droogt snel
 • Hecht uitermate goed
 • Aan één zijde zichtbaar

Sublimatie print

Waar UV prints bovenop de stof blijven liggen, dringt een sublimatie print diep door in de vezels van de stof. De volle kleuren zijn daardoor aan beide kanten van de stof te zien! Wel opletten dus bij tekstuele prints: die zijn altijd op één kant in spiegelbeeld te lezen.

 • Diepe, volle kleuren
 • Dringt diep door in de stof
 • Zichtbaar aan beide zijden

3) De bevestiging van het doek

Een textieldoek komt alleen mooi tot zijn recht als hij op de juiste manier bevestigd wordt. Door hem netjes strak te hangen, komt het design extra mooi uit de verf en is het niet te onderscheiden van plaatmateriaal. Bij de keuze voor de manier van bevestigen is het ook goed om na te denken over het gebruik van je doek: blijft hij jaren op zijn plaats, of moet hij eens in de zoveel tijd verwisseld worden?

Als je textieldoek regelmatig plaats moet maken voor een ander ontwerp, is het handig om een flexibele bevestiging te kiezen, zoals een peesafwerking of klittenband. Welke keuzes heb je?

 • Klittenband (op frame)
 • Peesafwerking (in frame)
 • Keder (in frame)
 • Tunnelafwerking (i.c.m. buizen)

Jouw textieldrukwerk in vertrouwde handen

Ben je op zoek naar een specialist die je goed kan adviseren over je textieldrukwerk, en jouw klus met zorg kan uitvoeren? Bij Megavista specialiseren ze zich al jaren in het bedrukken van textieldoek. Ze kunnen je alles vertellen over de verschillende textielsoorten en druktechnieken, en hoe je deze het beste kan combineren. Ze luisteren goed naar je wensen en kunnen deze in samenspraak met jou doorvertalen naar een schitterend eindresultaat. Bekijk de mogelijkheden op hun site, of neem contact met ze op voor meer informatie!

Categorieën: Bedrijven