Als je gras aan gaat leggen in je tuin, heb je een aantal keuzes te maken. Ga je zelf inzaaien, of ga je voor graszoden? En ga je voor kant-en-klare graszoden, dan heb je nog weer tal van opties om uit te kiezen. Bij veel kwekers zijn de ecologisch gekweekte zoden momenteel erg in trek. Waarom zou je daarvoor kiezen? Ze zijn meestal wat duurder in aanschaf: wat krijg je er dan eigenlijk voor terug?

Waarom is ecologisch gekweekt gras zo populair, en wat maakt ecologische graszoden zo’n goede keuze? Is het de investering waard? Laten we eens onderzoek doen naar de voordelen ervan.

1) Geen chemicaliën en netten in je grasmat

Ecologisch gekweekt gras is vooral aantrekkelijk vanwege zijn milieuvriendelijke karakter. Traditionele gazonkweekmethoden vereisen vaak het gebruik van chemische meststoffen en pesticiden, die weliswaar effectief zijn, maar ook schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Bij het kweken van ecologisch geteeld gras worden er geen schadelijke stoffen gebruikt en ook geen kunststof netten om de graszoden bij elkaar te houden. Dit resulteert niet alleen in een milieuvriendelijker gazon, maar draagt ook bij aan het verminderen van plastic en chemicaliën in de bodem.

2) Ideaal met kinderen en/of dieren

Spelen er regelmatig kwetsbare wezens in je tuin, zoals kinderen of dieren? Je moet er niet aan denken dat ze verontreinigde grond in hun mond stoppen en zo irritaties of klachten oplopen. Bij traditioneel gekweekte grasmatten heb je nooit 100% duidelijk wat er allemaal in verwerkt zit. Door te kiezen voor een biologisch gazon, kunnen je kinderen of dieren naar hartelust spelen en ravotten zonder dat jij je zorgen over ze hoeft te maken. Alles is puur natuur!

3) Duurzaam gras, met sterke wortels

Biologisch gegroeid gras heeft de tijd gekregen om zelf sterke wortels te ontwikkelen. Dat is handig als je gazon wordt blootgesteld aan langdurig droog weer, of juist hevige regenval te verduren krijgt. Gezonde wortels zorgen namelijk voor een goede hechting van je gras, ook bij uitdagende omstandigheden, en slaan water en voedingsstoffen op voor drogere periodes. Een sterke wortelstructuur is dus een belangrijke basis voor een duurzaam en gezond gazon!

4) Goed voor de biodiversiteit in je tuin

Zie je steeds vaker vogels, bijen en vlinders in je tuin? Dat kan kloppen; een biologisch gazon is namelijk goed voor de biodiversiteit in de nabije omgeving. Diverse dieren en planten vinden jouw tuin ineens een veel interessantere plek om te verblijven! De afwezigheid van chemicaliën zorgt ervoor dat insecten en micro-organismen in je tuin vrijuit kunnen groeien, en dat trekt weer andere bezoekers aan. Goed voor een gezonde bodem, waar je gras ook weer van profiteert!

Ga jij ook voor ecologisch gekweekt gras?

Helemaal overtuigd? Wil je jouw tuin ook graag wat groener maken met biologisch gekweekt gras? De mooiste natuurzoden tegen een scherpe prijs vind je bij Topgazon in Drenthe. Deze ervaren kweker biedt je gezonde grasmatten die ze tegen een lage prijs bij je thuis bezorgen, waar dan ook in Nederland. Prachtig gras, zonder schadelijke stoffen en zonder netten!

Categorieën: Bedrijven