Zelf je houten vloer onderhouden? Dat kan. Hieronder vertellen wij je in het kort waar je rekening mee moet houden en wat er bij komt kijken. Zo kun jij zelf je houten vloer onderhouden en ziet je vloer er weer als nieuw uit!

Dagelijks onderhoud, periodiek onderhoud of renovatie?

Allereerst moet er onderscheid worden gemaakt tussen de drie verschillende vormen van onderhoud: dagelijks onderhoud, periodiek onderhoud en renovatie. Onder dagelijks onderhoud verstaan we het stofzuigen, dweilen en/of vegen van de vloer (in de praktijk wordt dit niet dagelijks, maar wekelijks uitgevoerd). Periodiek onderhoud, daarentegen, is het aanbrengen van een nieuwe olie- of laklaag om de vloer weer een mooi uiterlijk te geven. Renovatie is nodig wanneer de vloer beschadigd of verweerd is en/of gebruikssporen vertoont.

Werkwijze

We gaan ervan uit dat je hier niet bent om te leren stofzuigen en dweilen, dus we slaan een uitleg van het dagelijkse onderhoud over. Hieronder gaan we dieper in op het periodieke onderhoud en renovatie.

Periodiek onderhoud

Voer altijd eerst het dagelijkse onderhoud uit om ervoor te zorgen dat de vloer stof- en vuilvrij is. Daarna kun je aan de slag met het periodieke onderhoud. Het verschilt per vloer hoe dit eruitziet. Lees hieronder meer informatie.

  • Lakvloer

    Voer eerst het dagelijkse onderhoud uit en reinig vervolgens de vloer met een vlekkenreiniger en/of intensieve reiniger alvorens een nieuwe polishlaag aan te brengen.

  • Olievloer

Renovatie

Is de vloer verweerd of beschadigd of vertoont de vloer gebruikssporen? Dan is renovatie nodig:

  1. Begin met het dagelijkse onderhoud om ervoor te zorgen dat de vloer stof- en vuilvrij is.
  2. Schuur vervolgens de gehele houten vloer. Begin met een groffe korrel en werk in verschillende schuurgangen naar een fijne korrel toe om het mooiste resultaat te behalen.
  3. Breng tot slot een nieuwe lak- of olielaag aan en laat de vloer goed drogen.

Wat heb je nodig?

Voor het dagelijkse onderhoud van je houten vloer heb je slechts een stofzuiger, dweil en/of veger nodig. Wanneer je bezig gaat met het periodieke onderhoud, heb je de juiste polishers, reinigers en/of onderhoudsoliën nodig. Wanneer je gaat renoveren, heb je de juiste schuurmiddelen en vervolgens de juiste lak of olie nodig.

Blijf, wanneer je een keuze moet maken in aan te schaffen onderhoudsproducten, altijd binnen één merk. Dus koop je de reiniger van een bepaald merk? Koop dan ook de lak of olie van dat merk. Zo weet je zeker dat de producten goed op elkaar aansluiten.

Vloeronderhoudswinkel

Je kunt je houten vloer prima zelf onderhouden, zolang je weet waar je mee bezig bent én de juiste producten gebruikt. Gelukkig kun je die tegenwoordig eenvoudig online vinden, vaak met volledige tekst en uitleg. Vind bijvoorbeeld de schuurmiddelen, oliën en lakken die jij nodig hebt bij Vloeronderhoudswinkel.

Categorieën: Bedrijven