Je gelakte houten vloer is jouw grote trots. Hij geeft je huis sfeer en karakter, en is nog in uitstekende staat. Je moet er niet aan denken dat hij straks lelijke plekken gaat vertonen, of op een andere manier zijn natuurlijke schoonheid verliest! Door een gelakte vloer goed te onderhouden, tel je eenvoudig een flink aantal jaren bij zijn levensduur op. Moeilijk is het niet: je moet alleen even de do’s en don’ts weten. Die zetten we graag voor je op een rij! Welke stappen moet je niet vergeten als jij je vloer in topconditie wil houden?

Regelmatig stofzuigen

De grootste vijand van een gelakte houten vloer is zand en ander krassend vuil. Mensen nemen het mee naar binnen onder hun schoenen, en ongemerkt verspreidt het zich door je huis. Beweeg je het zand onder druk over je vloer, dan kan het vervelende krassen in je lak achterlaten. Niet wat je wil! De oplossing is simpel: eens per week trouw stofzuigen. Dit zorgt ervoor dat vuil en zand geen schade aan kan brengen aan jouw vloer! Kleine moeite, groot plezier.

Dweilen met een speciale reiniger

Naast stofzuigen is regelmatig dweilen ook een belangrijke stap in het regulier onderhoud. Gebruik hiervoor geen sopje met een standaard allesreiniger: dit kan namelijk een doffe laag achterlaten op je vloer en zo de charme van je gelakte vloer verminderen. Gebruik altijd een speciale parketreiniger en verdun hem op de manier die voorgeschreven staat op de verpakking. Dweil nooit te nat: het oppervlakte van je vloer is goed beschermd door de lak, maar als er water tussen de naden sijpelt kan je alsnog schade aan je vloer veroorzaken.

Kies een reiniger die het beste uit je vloer naar boven haalt: kiezen voor een reiniger van het hetzelfde merk als je lak is hierbij vaak een goede zet. Toch niet helemaal zeker? Vraag bij twijfel een specialist welke reiniger het best geschikt is voor jouw type lak.

Polish aanbrengen

Oppervlakkige krasjes, of doffe plekken? Die kun je eenvoudig wegwerken met een polish. Door twee keer per jaar je vloer in te boenen met een matchende polish, geef je hem een nieuwe beschermingslaag die vuil en vocht optimaal tegenhoudt. Daarnaast vult de polish kleine beschadigingen op en geeft hij je vloer weer een egale, stralende look. Je brengt de polish onverdund aan met een doek. Zorg wel dat je jouw vloer van tevoren grondig reinigt voor je de polish aanbrengt: zo heeft dit middel het beste effect.

Viltglijders onder je meubels

Kijk voor het onderhoud van je vloer ook eens verder dan je vloer alleen. Want: wat zijn de grootste boosdoeners als het om schade aan je vloer gaat? Naast zand zijn krassende meubelpoten een veel geziene oorzaak. Terwijl de oplossing zo simpel en zo betaalbaar is! Breng viltglijders aan onder tafels, stoelen en andere meubels in huis die je vaak verplaatst. Niet alleen is het een stuk praktischer in het dagelijks leven, je weet ook nog eens zeker dat er niet ineens een enorme kras in je vloer prijkt.

Stem het type viltglijders af op het gebruik van je meubels: plakviltjes zijn bijvoorbeeld uitstekend voor meubels die je eens in de zoveel tijd verschuift, maar niet voor veel verschoven items zoals eettafelstoelen. Die kun je beter voorzien van viltglijders met een schroefverbinding: dat blijft veel beter zitten.

  • Plakviltjes: onder vlakke poten, die niet vaak verplaatst (bijv. de eettafel)
  • Viltglijders met schroef: onder meubels die je dagelijks meermalen verplaatst (bijv. eetkamerstoelen)

Alles onder één dak voor een stralende vloer

Ben jij klaar om je gelakte vloer de bescherming te bieden die hij verdient? Wat je ook nodig hebt, je bestelt het eenvoudig online bij dé specialist in vloeronderhoud: Vloeronderhoudswinkel.nl. Je kiest altijd voor de beste kwaliteit, want ze werken uitsluitend met de beste merken in de vloerenbranche. En het allerbeste nieuws: je betaalt er nooit te veel voor!

En heb je een vraag over het onderhoud van je gelakte vloer? Dan staat het team van Vloeronderhoudswinkel.nl altijd voor je klaar met professioneel advies. Geheel vrijblijvend! Laat je adviseren door vriendelijke specialisten met gedegen vakkennis en ruime ervaring.

Categorieën: Bedrijven