Het rijden van een elektrische auto wordt steeds populairder. Met de groeiende vraag naar elektrische voertuigen, is ook de behoefte aan oplaadpunten toegenomen. Als je ervoor kiest om een elektrische auto aan te schaffen, is het een logische stap om na te denken over het installeren van een laadpaal thuis. Maar waar moet je precies op letten bij het laten aanleggen van een elektrische laadpaal? In dit artikel zetten we de belangrijkste punten op een rij.

1) Wallbox of laadpaal?

Voordat je een laadpaal laat installeren, is het belangrijk om te bepalen of je een wallbox of een standalone laadpaal wilt. Een wallbox is een compacte oplaadeenheid die aan de muur van je huis wordt gemonteerd, terwijl een laadpaal een vrijstaande oplaadunit is die in de grond wordt geplaatst. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om te kiezen wat het beste bij jouw situatie past.

2) Is je meterkast klaar voor je laadpaal?

Een check van je meterkast is een stap die je zeker niet wilt overslaan als je een laadpaal wil laten installeren. Kan jouw groepenkast het benodigde vermogen leveren, of is er misschien sprake van een verouderde installatie? In sommige gevallen is een upgrade van je meterkast nodig, of moet hij zelfs in zijn geheel vervangen worden. Vaak kan een goede elektricien zowel de installatie van je laadpaal, als de check-up van je meterkast verzorgen.

3) Vermogen en stekker afstemmen op je auto

Niet elke elektrische auto heeft dezelfde laadcapaciteit of maakt gebruik van dezelfde stekker. Het is daarom belangrijk om het vermogen en het type stekker van je laadpaal af te stemmen op de specificaties van jouw auto. Zo voorkom je compatibiliteitsproblemen en zorg je ervoor dat je auto optimaal wordt opgeladen. Denk ook na over de toekomst: is je laadpaal compatibel met je volgende auto en met die daarna?

4) Check je energiecontract

Het opladen van een elektrische auto kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen, vooral als je veel rijdt. De prijs van je elektriciteit kan hier een behoorlijke rol in spelen! Controleer daarom of je huidige energiecontract gunstige tarieven biedt voor elektriciteit en of het mogelijk is om een speciaal laadtarief af te sluiten. Zo kun je optimaal profiteren van de voordelen van elektrisch rijden.

5) Ga voor een betrouwbare elektricien

Het laten aanleggen van een elektrische laadpaal thuis vergt enige voorbereiding en onderzoek, maar met de juiste stappen kun je zorgeloos genieten van het gemak van elektrisch rijden. Een goede elektricien kan je hierbij helpen! Kies voor een vakman die niet alleen voor een veilige en correcte installatie zorgt, maar je ook kan adviseren over de beste locatie en eventuele subsidie- of aftrekmogelijkheden waar je recht op hebt.

Wil je meer informatie of hulp bij het installeren van een laadpaal? Neem dan contact op met ZeemanElektro.nl: dé specialist die klaarstaat om je te helpen bij elke stap van het proces.

Categorieën: Blog