Ga jij voor het eerst in je leven een spandoek laten drukken? Dan komt er een boel op je af. Van de keuze van het juiste materiaal, tot het maken van een ontwerp: als je dit niet iedere dag doet, heb je veel om over na te denken. Maar het goede nieuws is: als je het in één keer goed aanpakt, heb je een doek waar je op veel momenten plezier van gaat hebben. Waar moet je op letten als je een spandoek gaat laten drukken? Wij geven je deze tips mee, waarmee je keer op keer een topresultaat neerzet!
1) Niet té veel tekst
Een spandoek is niet de plaats om een compleet essay op te laten drukken. Een korte, kernachtige tekst is meer dan voldoende! Bedenk altijd dat een snelle voorbijganger je tekst moet kunnen lezen én begrijpen: en die voorbijganger heeft vaak maar een fractie van een seconde. Geen lopende volzinnen dus, maar één of twee tekstblokken waarin je de belangrijkste informatie terugvindt. Anders neemt het je hele spandoek over, en gaat niemand het lezen!
> Houd het leesbaar voor de voorbijganger
2) Afbeeldingen met een goede resolutie
Hoe groter je spandoek, hoe belangrijker de grootte van de gebruikte afbeelding of afbeeldingen. Neem je afbeeldingen met een te lage resolutie, dan loop je het gevaar dat jouw spandoek er straks korrelig of slecht van kwaliteit uit komt te zien. En niets is zo lelijk als een spandoek waarop je de pixels kunt tellen! Ga dus voor kwaliteit en kies voor afbeeldingen die dat ook overbrengen. Voor een spandoek zou je eigenlijk geen afbeeldingen met een resolutie van lager dan 72 dpi moeten gebruiken.
> Minimale resolutie voor een spandoek: 72 dpi
3) Houd de rand vrij
In tegenstelling tot kartonnen borden en ander drukwerk heeft een spandoek een speciale manier van bevestiging nodig. Je spant hem met een genaaide zoom op een mast of frame, of maakt gebruik van ophangogen en haken. Maar dat betekent natuurlijk wel iets voor je design! De laatste 5 cm aan de rand zul je vrij moeten houden, het geval er een stiksel of ophangoog door je ontwerp heen walst.
Zorg er dus voor dat er tot op 5 cm van de rand geen belangrijke tekst of bepalende onderdelen van de afbeelding terechtkomen. Anders sta je straks lelijk te kijken als je spandoek geleverd wordt!
> Minimaal 5 cm langs de rand vrijhouden voor zoom of ophangogen
4) Maak je doek niet te klein
Veel mensen die voor het eerst een spandoek laten maken, zijn veel te voorzichtig met het formaat. Een voordeel van een spandoek is dat je helemaal niet bescheiden hoeft te zijn qua afmetingen! Het kost nauwelijks meer om een maatje groter te gaan, en de impact is groter naarmate je een groter doek kan plaatsen. Welk formaat je ook kiest, het doek is eenvoudig op te spannen met een frame en zal dus nooit slap hangen. En wil je het weer weghalen? Hoe groot je spandoek ook is, je vouwt het makkelijk op en bergt het op waar je maar wilt.
> Go big or go home! 🙂
Hulp nodig met je spandoek?
Kan je na deze tips alsnog wel wat hulp gebruiken bij het maken van je spandoek? Dan staan de experts van Megavista voor je klaar. Of je nu advies wil over het te gebruiken materiaal of formaat, wat hulp nodig hebt met het ontwerp, of simpelweg jouw ontwerp wil laten drukken op het mooiste doek: dit bedrijf weet van wanten. Binnen 24 uur kunnen ze jouw spandoek vaak al klaar hebben! Ontdek de uitgebreide service van Megavista en maak samen met hen iets moois van jouw spandoek.